mandag 13. februar 2012

Yngre steinalder

Hulemalerier: Norges nordligste oppdaget sommeren 2011

06.10.11. skriver avisa Fjuken som utgis i Skjåk og er lokalavis for Ottadalen om Tom Ording Dahl som har det med å utforske huler.  Han var på ferie i Lofoten i sommer og "for nå inni alle grotter eg kunne" som han sier til avisa.  Hulemalerier i Norge er bare kjent fra kysten mellom Leka nord i Nord-Trøndelag og til Lofoten forteller han.  De skal være mellom 2.500 og 4.000 år gamle og ha mange fellestrekk.  Ferien bragte han bla. til Flakstad og en grotte med rester etter grilling og fakkelbokser - noe som slett ikke er bra. Bla. blir karbondateringer litt vriene da.  Men der inne fant han noe som ingen har lagt merke til før.

Det var hulemalerier.  Minst to figurer som kan minnne om en såkalt hodefoting.  De to røde figurene var fargelagt med jernoksid som er svært skjørt for div. påvirkning.
- Ein må ikkje finne på å ta på dei, heller ikkje bruke sterkt ljos eller blits når ein fotograferer, understrekar Tom.  Han registrerte funnet på gps og kontaktet miljøetaten i kommunen, fylkesarkeologen og noen andre eksperter på bergkunst i Norge.  Det tok ikke lang tid før arkeologen var der og et registrerings- og vernearbeid var i gang da dette nr. av Fjuken kom ut.  Hvor hulen ligger er hemmelig inntil videre.  Det er en såkalt talusgrotte dvs. at den er dannet av kjempestore steinblokker.  Grotta ligger nær havet, er alt Tom kan si om posisjonen. 
Funnet er det nordligste som er gjort i Norge forteller avisa. 

Grotteentusiasten Tom O. Dahl som åpenbart er fra Ottadalsområdet forteller ellers at han også ser etter andre kulturminner, planter, insekter og mer til når han er inne i en grotte.  - Her heime, nærare sagt i Dumdalen (hører til Sognefjellet) har han funne mange knoklar, bjørnekjevebein, kulturminne, fossilar og interessante planter.  Mellem anna likar jerven å ta med seg middagen til ein plass han kan vera i fred, forklarer Tom.  Det er mange uutforska grotter i Breheimen skriver Hans Erik Kjosbakken i artikkelen som også forteller at Tom O. Dahl har fått offisielle oppdrag i sammenheng med dette.  - Eg skal laga eit kurs for guidar og andre som ferdast i grottene, forteller han.  Det er desverre mange som ikkje skjønar at det er sårbart.

NB. Selv Dahl finner vel ikke noen hulemalerier i Breheimen da - så langt fra havet.  Googler man hulemalerier i Norge finner man at funnstedene ofte er rikere enn det her nevnte.  F.eks.er 22 dansende figurer hvorav en med en stav nevnt, men også så mange som noen og førti figurer i en hule skal være blant funnene.  Et sted antas det at noen av hulemaleriene kan være fra den eldste bronsealder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar