Melketoleranse
VI, DE MUTERTE ..
For 10.000 år siden var det nesten ingen mennesker eldre enn fem år som tålte melk. Hva skjedde ?
I Kapital nr. 5/2014 skriver Jon E. Glømmen en artikkel om dette. Mennesket og andre pattedyr er fra fødselen avhengige av næringsrike morsmelken, og enzymet laktase sørger for at kroppen kan nyttiggjøre seg av melken. Krot tid etter at ungen er avvendt reduseres laktaseproduksjonen, og etter hvert kan ikke kroppen lenger fordøye melkesukkeret. Dette gjelder alle pattedyr og i utgangspunktet også menneskeslekten. Nyere forskning har sett på saken med inngående og tverrfaglige briller skriver Glømmen. En tredjedel av jordens befolkning har i dag melketoleranse (laktosepersistens) og kan nyttiggjøre oss av melkesukkeret uten å få problemer med magen. To tredjedeler kan det altså fortsatt ikke. Forskningen tyder på at en mutasjon skal ha oppstått blant en liten gruppe mennesker som bodde mellom Uralfjellene og elven Volga for mer en 10.000 år siden. Denne mutasjonen betydde minimalt for disse den gangen siden jordbruket ikke var en næringsvei enda. Men da jordbruket oppstod ca. 6000 år f.Kr. ble plutselig denne mutasjonen en betydelig fordel. Kalsiumet i melken ble bla. et bidrag til å motvirke benskjørhet skriver Glømmen.
Mutasjonen spredde seg via Tyskland til Skandinavia og allerede for 2.000 år siden konstaterte romerne med undring at germanerne drakk ubehandlet melk, som romerne selv ikke kunne gjøre uten å få mageproblemer. Germanerne drev mye med kveg på den tiden i følge romerske kilder. Melketoleransen spredde seg også østover til India og steppeområdene i Nord-Asia. 2.500 år gamle kinesiske kilder beskriver "de forunderlige melkedrikkerne fra nord". Glømmen angir også i tabellform utbredelsen av melketoleranse i dag. Den viser omtrentlig at Skandinaver og Nederlendere har høyest utbredelse av det med 96-98% av befolkningen. I Russland er 85% melketolerante, i Strobritannia, Tyskland og Finland ligger man litt lavere. I Frankrike har vi en pussig forskjell i det de i nord har 80% toleranse, mens de i sør er nede på 35%. I Spania er toleransen på 85% og også i hele Italia mye høyere enn i Frankrike sør. I India er tallet 80%, mens i Kina og Japan er bare 5% av melketolerante. Afrika er angitt med fra 10 - 90 %. Store lokale forskjeller i Afrika får vi tro.
VI, DE MUTERTE ..
For 10.000 år siden var det nesten ingen mennesker eldre enn fem år som tålte melk. Hva skjedde ?
I Kapital nr. 5/2014 skriver Jon E. Glømmen en artikkel om dette. Mennesket og andre pattedyr er fra fødselen avhengige av næringsrike morsmelken, og enzymet laktase sørger for at kroppen kan nyttiggjøre seg av melken. Krot tid etter at ungen er avvendt reduseres laktaseproduksjonen, og etter hvert kan ikke kroppen lenger fordøye melkesukkeret. Dette gjelder alle pattedyr og i utgangspunktet også menneskeslekten. Nyere forskning har sett på saken med inngående og tverrfaglige briller skriver Glømmen. En tredjedel av jordens befolkning har i dag melketoleranse (laktosepersistens) og kan nyttiggjøre oss av melkesukkeret uten å få problemer med magen. To tredjedeler kan det altså fortsatt ikke. Forskningen tyder på at en mutasjon skal ha oppstått blant en liten gruppe mennesker som bodde mellom Uralfjellene og elven Volga for mer en 10.000 år siden. Denne mutasjonen betydde minimalt for disse den gangen siden jordbruket ikke var en næringsvei enda. Men da jordbruket oppstod ca. 6000 år f.Kr. ble plutselig denne mutasjonen en betydelig fordel. Kalsiumet i melken ble bla. et bidrag til å motvirke benskjørhet skriver Glømmen.
Mutasjonen spredde seg via Tyskland til Skandinavia og allerede for 2.000 år siden konstaterte romerne med undring at germanerne drakk ubehandlet melk, som romerne selv ikke kunne gjøre uten å få mageproblemer. Germanerne drev mye med kveg på den tiden i følge romerske kilder. Melketoleransen spredde seg også østover til India og steppeområdene i Nord-Asia. 2.500 år gamle kinesiske kilder beskriver "de forunderlige melkedrikkerne fra nord". Glømmen angir også i tabellform utbredelsen av melketoleranse i dag. Den viser omtrentlig at Skandinaver og Nederlendere har høyest utbredelse av det med 96-98% av befolkningen. I Russland er 85% melketolerante, i Strobritannia, Tyskland og Finland ligger man litt lavere. I Frankrike har vi en pussig forskjell i det de i nord har 80% toleranse, mens de i sør er nede på 35%. I Spania er toleransen på 85% og også i hele Italia mye høyere enn i Frankrike sør. I India er tallet 80%, mens i Kina og Japan er bare 5% av melketolerante. Afrika er angitt med fra 10 - 90 %. Store lokale forskjeller i Afrika får vi tro.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar