onsdag 16. mai 2012


Homers helter hadde respekt for  kvinner

- Ei fortid dei ikkje lærar oss noko om på universitetet, skriver Solveig Aareskjold ..

Det har gått opp og ned med respekten for kvinnene gjennom tidene skriver Solveig Aarskjold i Klassekampen den 30.03.12.  Med all beundring den greske antikken er omgitt av så er allikevel kvinnenes stilling ikke kjent som noe særlig lystig kapittel.  Allikevel kan det være at Homers diktning viser at kvinnene nød høyere respekt i samfunnet i hans tid som skal være fra ca. 700 f.kr. og bakover.  Aareskjold nevner en rekke eksempler på det.  Odyssevs gråter som en sørgende kvinne.  Akilles blir dårlig behandlet av kommandanten og hulker høyt helt til moren hans som er havgudinne dukker opp og spør hva hun kun gjøre for han.  - Det er dette samarbeidet mellom guddommeleg mor og jordisk son som set handlinga i gang i Illiaden, skriver Aareskjold. 

                                  
                             Odyssevs og sirenene.  Vasemaleri fra 400 f.kr.
- Handlinga i Odyssen blir driven fram av at at Atene vil ha Odyssevs tilbake til Itaka og gjeninnsett som konge. forteller hun.  Men Odyssevs reiser ble lange og f.eks. på øya til fajakane går han rett forbi kongen og bøyer kne for dronningen, han vet at det er hun som har den reelle makten.  Hans hjemkomst etter ti år forteller om en usedvanlig tålmodighet og respekt for kona Penelope som til å begynne med ikke er sikker på om det virkelig er han.
Når tvilen er ryddet av veien gråter han i omfavnelsen.  Etter å ha drept en hundre friere til Penelope visstnok, men at disse karene svingte sverdet er jo godt kjent.  At de også utviste såpass respekt, i hvertfall for enkelte kvinner er dårligere kommunisert. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar