lørdag 21. juli 2012

Avisa Fjordingen 04.06.12.
Imponerende anlegg fra folkevandringstiden avdekket i Stryn.
 Naustet hadde plass til fartøy på størrelse med Osebergskipet.

                             Foto: Ove Sveen. Fjordingen

De skal ha ny riksveitrassè gjennom Stryn forteller Ove Sveen i Fjordingen den dagen.
I forkant av det har Universitetsmuseet i Bergen og og Sogn og Fjordane fylkeskommune avdekket 1500 år gammel rikdom skriver han.  Det er bygninger, gravsteder, naust, tingsted og tun.  Huset var på størrelse med de største fra denne tiden, 60 meter langt og 7-8 meter bredt.  Lenger ned i terrenget  lå det åtte mindre bygninger.  I 2010 ble det avdekket et naust fra 400-500-tallet ved det vi forstår er elva like nedenfor.  

- Det viser seg at dette vart erstatta med eit nytt etter rundt 100 år.  Begge har vore 27 meter lange og identiske, forteller Søren Diinhof fra Bergen Museum.  - Her kan ha vore skip av 20 meters lengde, like lange som Osebergskipet.  De åtte mindre bygningene omslutter en bukt med både gravhauger og kokegroper noe som tyder på et tingsted får vi inntrykk av.   
- Eit heilskapeleg anlegg som har vore i bruk frå omlag 450 til ca. 900 e. Kristus, sier Diinhof.  Handelen med utlandet økte rundt år 500 og ga økt rikdom. Det er første gongen i Sogn og Fjordane vi har avdekka noko slikt forteller han.             

NB. Dette kan tyde på full størrelse vikingskip allerede 300 år før Osebergskipet ble bygget.  Det må jo være oppsiktsvekkende.  Jeg aner ikke om det er gravet ut mange naust rundt om kring. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar