mandag 18. juni 2012

Politisk asyl har eldgamle tradisjoner også her
Asyl kommer fra gresk og betyr ukrenkelig eller fristed ...

Det er Stein Erik Kirkebøen som skriver dette i Aftenposten 24.04. i et intervju med professor Knut Kjeldstadli.  Denne forteller at asyl var et kjent begrep i antikken, ikke minst har bibelen en rekke eksempler på dette.  Det har vel egentlig Snorres Kongesagaer også, men der er det vel oftere snakk om norske stormenn som får et slags asyl i andre land på flukt fra de skiftende norske kongene.

- I Norge er det eldste tilfellet vi kjenner som minner om politisk asyl fra 1240-årene forteller professoren.  Da rømte bjarmene, sannsynligvis den samme folkegruppen som også ble kalt vepserne og holdt til i Karelen, trolig for mongolske grupper, etterfølgerne til Djengis Kahn, som presset på fra øst.  Kong Håkon Håkonsson lot dem slå seg ned i Malangen i Troms sier Kjeldstadli.  Til gjengjeld for at de fikk slå seg ned der, skulle de hjelpe kongen med å forsvare riket hans i nord.

Søker man på bjarmene og vepserne på nettet får man snart informasjon som kan tyde på at disse kan være identiske med tsjudene som mange kjenner best fra filmen Veiviseren.  Det er altså mulig at ikke alle de infødte den gangen var like begeistret for de nye asylantene. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar