onsdag 20. juni 2012

1000 år gammelt steinkors slått i stykker ved trefelling i Gulen i Sogn og Fjordane  ...

Keltisk kors som også er en del av kommunevåpenet i Gulen melder Bergens Tidende 28.04.12.

Arbeidet ble gjort for å redde det samme korset fra nettopp dette gamle treet som så ut til å utgjøre en økende trussel for dets sikkerhet.  Gula skytterlag tok jobben for 10.000 og sikret så godt det var nødvendig trodde de, men desverre altså forteller Camilla Ahmamath.  Kirken har valgt å anmelde saken til politiet. Senest i mars ble et annet kulturminne i Sogn og Fjordane  ødelagt avslutter hun.  Da ble den nesten to meter høye runesteinen ved Stedje kyrkje ødelagt under brøyting. 

02.05.12. melder Arthur Kleiveland i avisa Nordhordaland at " I følgje sagnet vart den 2.85 meter høge keltiske krossen reist av Olav den heilage på hans kristningsferd på Vestlandet i 1023".

30.05.12. melder Bergens Tidende at ekspertisen har sett på skadene og kommet til at korset ikke kan settes i sammen igjen bare med bolter, men må få et slags korsett som nok blir godt synlig, men vi får tro det blir bra.  Under turforslag her på bloggen viser jeg bilde av et steinkors på Sola som er reparert med jernkramper etter ødeleggelser under andre verdenskrig.  Det ser veldig bra ut.  Reparasjonen viser jo bare at folk verdsetter kulturminnet sitt.   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar