fredag 14. februar 2014

steinbra. Jon A.  Risvaag og Jenny Kalseth ved Vitenskapsmuseet er fornøyd over å ha fått inn et funn med sådan spektakulær form og farge.
Foto: Odd Ragnar Myhr. Byavisa Trondheim

Nydelig spydspiss fra yngre steinalder funnet av turgåere på Tautra !

18.12.13. skriver Odd Ragnar Myhr i Byavisa Trondheim om en vakker spydspiss i rød skifer som ekteparet von Hirsch har gjort ved stranden på øya Tautra i Trondheimsfjorden (mange spennende stedsnavn i Trøndelag !).   
Jon Anders Risvaag ved NTNU Vitenskapsmuseet fastslår at det er snakk om en spydspiss fra yngre steinalder, ca. 4.500 år gammel.  Den er 20,5 cm. lang, 3,7 cm. på det bredeste og i svært god forfatning.  Rød skifer som spissen er laget av finnes i Midt-Norge, men nærmeste brudd lå noen mil inn i Sverige. Folk kan  ha dratt dit for å hente råstoff selv, eller de kan ha fått det gjennom byttehandel, forteller Jenny Kalseth ved NTNU.  Spydspissen kan ha vært brukt som kastevåpen, som en harpun, eller som et støtvåpen på nærere hold. Øya Tautra var bare noen holmer og skjær den gangen og man antar at det var sel og andre marine pattedyr som var målet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar