fredag 25. oktober 2013

Grav med vikingsverd i Grimsdalen ved Rondane og Dovre ..

På første utgravningsdag i Grimsdalen fant arkeologene et sverd og ei spenne fra vikingtiden.

Det er Einar Almehagen i Gudbrandsdølen Dagningen 05.09. som skriver dette.  En metallsøker, Egil Bjørnstad fra Dovre fant for to år siden en jernøks i området. Den viste seg å være over tusen år gammel og bar preg av å ha vært brent. Det kan tyde på grav siden vikingene ofte brente sine døde i sammen med ulike gjenstander skriver Almehagen.  Riksantikvaren bevilget midler til å undersøke stedet nærmere og kort etter at de var i gang fant arkeologene Kathrine Stene og Jon Kristian Hellan fra Kulturhistorisk Museum tydeligvis graven.  Brente bein er blant funnene.
- Det har trolig vært en boplass i nærheten også, men den er vanskelig å finne, sier Stene. 
                                                
                                                                   
Sverd fra vikingtid. Ukjent funnsted. Historisk Museum Oslo.


Grimsdalen er rik på fornminner skriver Almehagen. I 2006 ble det avdekket en krigergrav fra år 700 der, med sverd, øks og pilespisser.  Det er også spor etter større fangstanlegg for villrein i dalen, trolig i bruk fra tidlig jernalder - og flere gravhauger.  Pollenanalyser viser at det har vært dyrket korn her så tidlig som 0 - 400 e. Kr. Grimsdalen går mellom Rondane og Dovre og er en sidedal til Gudbrandsdalen skriver Store Norske Leksikon (SNL).  Bildet til artikkelen viser et viddeaktig terreng tilsynelatende like over tregrensa.

19.09. skriver Almehaugen igjen i GD om hva graven siden avslørte.  I tillegg til nevnte sverd som var av den, i sin tid, enkle sorten, og øksa som metallsøkeren fant, har de funnet to spenner hvorav den ene trolig kobberlegering, et bryne i skifer og flere pilspisser. De tror graven er fra 900-tallet.  Den var en flat grav uten haug og ville ikke vært funnet uten metallsøker Bjørnstad sin innsats.  Arkeolog Kathrine Stene på stedet er i gang med en doktoravhandling om bosetting i fjellområder og funnet kom, sånn sett, svært beleilig.  - Diskusjonen går fortsatt om det var fast bosetting i fjellområder på den tida, forteller hun.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar