torsdag 14. februar 2013

Arkeologi i klokketårnet !
Gjenoppdaget lysekrone fra middelalderen i klokketårnet på Skodje Kirke, Sunnmøre ..

Middelalderekspert og arkeolog Øystein Ekroll har skrevet en bok om kirker på Sunnmøre.  Til daglig jobber han  med restaureringen av Nidarosdomen. 
I forbindelse med presentasjonen av sin nye bok besøkte han Skodje kirke skriver Johan Behrentz i Sunnmørsposten 24.11.12. 

                           Adm.sjef i Skodje Kyrkjesogn, Arnstein Sætre med lysekrona. 
                           Foto: Johan Behrentz, Sunnmørsposten.

Dette var mandagen i forveien, og under besøket var han tydeligvis også oppe i klokketårnet hvor han fikk øye på en gammel gjenstand som kirkens folk nok kjente til, men som allikevel var stuet bort som noe evt. skrot. 
- Dette var veldig overraskande, sier Ekroll.  Frå før kjenner vi til berre eit par liknande lysekroner på Sunnmøre og begge er nevnt i boka mi.  Eg må vist allereie revidere han att. 
Lysekrona som kom for dagen i Skodje er større enn de to nevnte i boka
og kan være så gammel som 700 år. 

Den er enkel etter vår tids oppfatning av en lysekrone.  Den er smidd av to runde bånd, et oppe og et nede som gir den en sylinderform holdt sammen av fire flate jern hvorav tre leder opp til et hengefeste.  Det fjerde er trolig rustet bort.  Den øverste ringen bærer en krans av skarpe liljer som likner spydspisser med mothaker evt. et kjent speidersymbol.  Og kronen har båret et stort lys nede i midten som skal ha symbolisert Jesus, og et mindre lys på hvert av de fire, vertikale båndene - for hver av evangelistene.  Mer symbolikk skal også kunne leses ut av den.  Høres ut som en god dag på jobben for forfatter Ekroll, og for kirka selvsagt.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar