onsdag 31. juli 2013

Framtid i Nord 08.06 og 13.06:
Bergmalerier fra før Kristus funnet i Reisadalen i Nord-Troms ..

FRAM: Utfordringen ligger i å bevare bergmaleriene, samtidig som at alle kan få se dem. (Foto: Privat)
                                         Foto: Geir Tomasjord

Tidligere har jeg referert om oppdagelsen av norges nordligste kjente hulemaleri som ligger i Lofoten der de fleste slike ligger, samt noen steder sørover langs Nordlandskysten.  De er en merkelig serie med strekemennesker ikke ulikt de på bildet over, og blir antatt å være fra slutten av steinalderen eller bronsealderen.

08. og 13. juni skriver Johanne P. Elvestad og Thomas Wahlgren om oppdagelsen av bergmalerier mye lenger nord, nemlig ved inngangen til Reisadalen i Nord-Troms.  Det skal være et godt jakt-terreng også i dag og ved en rasteplass langs veien like i nærhaten har man funnet pilspisser i stein.  Til forskjell fra de lofotske hulemaleriene ligger maleriene i Reisadalen under åpen himmel og ble oppdaget av en turgjenger i området, Geir Tomasjord, for så lenge som to-tre år siden.  Han har samtykket med Tromsø Museum i at det har vært best å holde funnet hemmelig frem til nå.  De er svært sårbare og har ligget beskyttet av løv og mose.  De er i rød oker og jernoksid, men har inneholdt biologiske løsemidler som ikke lenger kan spores.  Arkeolog Marit Cruikshank i Troms Fylkeskommune antar at de er fra i mellom 1800 f.kr. til år null.  Det vil si at de kan være fra både steinalder, bronsealder og jernalder.  Så lite vet vi altså.  Dette er første funn av noe slikt i regionen, Det nærmeste kjente er Sørreisa og Harstad.  Det kan ligge flere malerier skjult under torven i området. Arkeologi i Nord-Norge kan opplagt by på mye rart.  En ting er f.eks. helleristningene i Alta, men dette er ikke hugget i stein, det er malt, og det har holdt seg.  I seg selv nesten et mirakel. 

Følg med på arkeologi i Troms.  De har nettopp gjort verdens nordligste bronsealderfunn her, som jeg kommer tilbake til, men enda mer utrolig; i 1925 reiste to menn som sa de var fra Bergen Museum avgårde med en steinfigur på størrelse  med en mann, fra Manndalen et annet sted i Nord-Troms.  De betalte 5 kroner for den og den har aldri siden vært sett, i hvert fall ikke av noen fra Manndalen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar