tirsdag 30. juli 2013

Etne i Sunnhordaland:
Romersk mynt fra 180 e.kr. og langhus fra helt tilbake til ca. 400 f.kr. funnet

10. juni skriver Anci C. Tinde i avisa Grannar som også dekker Vindafjord i Rogaland om spennende jernalderfunn i Etne.  Den romerske mynten de fant var preget med portrettet av Commodus, den slemme keiseren i filmen Gladiator.  Det er en sølvmynt og den sjette romerske mynten som er funnet i Hordaland noensinne.  I tillegg har arkeologene funnet flere jernalderhus fra forskjellige perioder, to smier, keramikkbiter, kokegroper, spinnehjul i kleberstein og rester av flintredskaper. 

Husene stod bare i ca. 50 år fordi stolpene råtnet i jorda forteller arkeolog Ole Marius Kildal.  Noen av husene overlappet hverandre.  De har funnet stolpehull fra forskjellige perioder som viser det.  Huset fra ca. 410 - 390 f.kr. var 20 meter langt.  Det er stort for perioden og vi har kun noen eksempler fra Rogaland på så store bygninger. 

De to smiene er fra forskjellige perioder og har ligget på omtrent samme sted.  Smiebygget har vært rundt kan man se på stolpehullene.  Den mest avanserte har vært bygget opp med hardpakket leire og hadde en luftekanal gjennom bakken til en  blåsebelg.  De tror kanskje den er fra vikingtiden. 

Utgravningene skal dekke et område på 21 dekar og da dette ble skrevet, 10.06. var kun  8,7 dekar undersøkt.  Området skal bli næringspark.  Kostnadene for utgravningene er beregnet til 5,26 millioner kroner og Etne kommune tar en del av kostnadene da utbyggere til hele det regulerte området ikke er avtalt enda. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar