tirsdag 18. desember 2012

Østlandets Blad 25.10.

Ås Bibliotek trengte ny logo
Fant motivet på vakkert treskrin fra Dyster gård, ca. 300 e.kr. Landets første kjente eksempel på karveskurd .. 
                                                                                                                                                                              
         Foto: Bjørn V. Sandness. Østlandets Blad
                 
Det var Carl F. Høegh (bildet) ved Lokalhistorisk arkiv i Ås som kom på  Dysterskrinet da biblioteket lette etter ideer til ny logo skriver Vivi Rian i Østlandets Blad.  Skrinet ble funnet på 1870-tallet ved uttak av grus til bygging av jernbanelinjen i området.  Det lå i et hellelagt gravkammer som også inneholdt en bronsekjele, et kubein og et hundebein. I skrinet fant man også en bronsenål, deler av et sølvbeslag og deler av en betalingsring i gull.  Graven, som man antar er en kvinnegrav, oppgis å være fra ca. år 300 e.kr., altså sen romersk jernalder skriver Rian.  Skrinet er av barlind og utformet som et, for mange, velkjent, gammeldags trepenal med skyvelokk.  Det finnes utstilt, men noe bortgjemt får vi inntrykk av, på Historisk Museum i Oslo.  Karveskurden på lokket og sidene av skrinet får nå altså, ny og fortjent oppmerksomhet.  Det skal være vårt eldste kjente eksempel på karveskurd.   En ornamentikk vi først kjenner fra romerriket mener jeg å ha lest (uten å finne støtte for dette verken på Store Norske Leksikon el. Wikipedia), men som har hatt en fremtredende rolle i norsk treskjæring siden. 

                                                                  
                 Foto: Bjørn V. Sandness. Østlandets Blad

Dyster gård er en av urgårdene i Ås, skriver Rian.  Det ble funnet 12 gravhauger på stedet som i dag er et boligfelt.  Gravfeltet kan tyde på langvarig bosetning av en og samme ætt forteller Høegh.

2 kommentarer:

 1. Hei, artig å lese, men vær vennlige å oppgi kilder og henvis riktig til fotograf.

  Hilsen Boni
  hjerleid.trykker.com

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Min kilde var Østlandets Blad ved den journalisten jeg har oppgitt over. Men har jeg oppgitt feil fotograf mener du ?

   Slett