torsdag 17. mars 2016


NORDEUROPAS STØRSTE STEINFALLOS ...


Nord-Europas største steinfallos står på toppen av en gravhaug på Gleinsneset på Helgelandskysten skrev Vi Menn nylig.  Det er snakk om et gravfelt med 21 jernaldergraver. Vardehaugen like ved er den nest største gravhaugen i Nord-Norge. Den er fem meter høy og trettifem meter i diameter. På toppen av den står denne fallosen i hvit marmor og er 89 cm. høy og 50 cm. i diameter. Man antar at den er 1600 år gammel.  På 1800-tallet ble den fraktet til Historisk Museum i Bergen, men etter 150 års forvisning ble steinen satt på plass igjen i 1993.  Gleinsneset ligger på øya Dønna.  På gården like nedenfor har de en  utstilling med kopier av fruktbarhetssymboler fra hele kloden skriver Vi Menn.  Steinfallosen på bildet under står på Arkeologisk Museum i Stavanger og er betydelig mindre.  Disse har ikke vært helt sjeldne i Norge og på Sørlandet kaller man dem pikksteiner.  


Fallosdyrking i huset er bla. beskrevet i Flateyarbok som endelig er oversatt til norsk. Beskrivelsen er også omtalt et annet sted på denne bloggen.  Ritualet inkluderte bruken av en såkalt vølse, en tørket hestepenis.  En bevart vølse var faktisk utstilt på Historisk Museum i Oslo for et par år siden i forbindelse med en temautstilling om hestens plass i nordisk forhistorie.

6 kommentarer:

  1. Morsomt, jeg var faktisk med å avduke denne fallosen sommern '93, da Ym:stammen var invitert av Dønna kommune til å spille og synge under denne seansen.

    SvarSlett
  2. Fenomenalt Trygve ! Artig. Jeg burde ha tenkt meg det .. :-)

    SvarSlett
  3. En liten anekdote fra Dønna: Presten på stedet var aktiv motstander av å reise denne hedenske steinen, hvilket ikke er videre overraskende. På hjemmebane hadde imidlertid presten og kona forsøkt å barn i flere år uten synlig resultat. Men den samme uken som fallosen ble gjenreist klarte presten det utrolige: «Å smelle kjærringa på tjukka»! Dette skapte så stor glede og eufori hos presten at han snudde helt i fallos-saken og i stedet begynte å arrangere «fruktbarhetsmesser» i kirken (uten at jeg vet helt hvordan disse foregikk, men det gir visse bilder i huet).

    SvarSlett
  4. Ha ha, der ser man ! Noe liknende fant sted, beskrevet i innlegget "Norges høyeste mann ble begravet sittende" også fra NordNorge. :-)

    SvarSlett